Dit moet je weten voor je op vakantie gaat naar Frankrijk

Gepubliceerd op 2 juli 2021 Bijgewerkt op 05/09/2021

Grote kans dat je deze zomer eindelijk weer lekker op vakantie gaat naar Frankrijk, Spanje of een ander zonnig oord. De slippers komen weer uit de kast, zonnebrillen worden gekocht en de juiste zonnebrand wordt aangeschaft. Aan alles wordt gedacht. Toch? Nee! Er wordt veelal geen rekening gehouden met gezondheidszaken vooraf uitzoeken. Hoewel we bijvoorbeeld denken dat drinkwater in Frankrijk veilig is, is dit namelijk niet altijd het geval. Hoe het echt zit lees je in dit artikel.

Kun je kraanwater in Frankrijk drinken?

Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden. Het water uit deze taps zijn veilig genoeg om gewoon zo te drinken. Wanneer je dus op citytrip bent in Frankrijk kun je tussen het shoppen door zonder zorgen je eigen water tappen.

Waarom is drinkwater in Frankrijk niet veilig?

Om dit drinkwater in Frankrijk zo schoon te krijgen, voegen ze een behoorlijke hoeveelheid chloor toe aan het water. Chloor is een chemische stof die bacteriën doodt en het water hierdoor veiliger en schoner maakt. Geen zorgen, het gebeurt in een hoeveelheid dat het niet direct schadelijk is voor onze gezondheid. Wél zorgt deze hoeveelheid ervoor dat het water niet zo smaakt als we gewend zijn. Het kan zelfs een beetje gek smaken, waardoor we twijfelen of het wel goed is. Maar geen zorgen, een beetje chloor kan dus geen kwaad.

”Er wordt een behoorlijke hoeveelheid chloor aan het water in Frankrijk toegevoegd.”

Wanneer kan je het water niet drinken?

Er zijn nog steeds wel plekken waar je even op moet letten. Bijvoorbeeld de Franse camping, waar vaak gebruik wordt gemaakt van wat kleine watersystemen. Hier is in eerste instantie niks mis mee, maar het kan daardoor gebeuren dat er sneller bacteriën ontstaan die je ziek kunnen maken. Hangt er bij de kraan een bordje me ‘Eau non potable’? Dan betekent dit dat je het wat niet kunt drinken. Let hier dus goed op wanneer je op de camping in Frankrijk bent!

Wat zijn de nadelen van flessen water?

Veelal kiezen toeristen er dus voor om voor flessen water te gaan in plaats van water uit de kraan. Een veilige keuze en vaak heeft het een betere smaak. Toch moedigen we dit ook niet helemaal aan. Flessen water zijn natuurlijk behoorlijk schadelijk voor het milieu en totaal niet duurzaam. Wat we dan het liefste aanraden? Herbruikbare flessen water, zoals een thermosfles van roestvrijstaal of een glazen fles. Wel zo lief voor de natuur.

”De meest makkelijke én duurzame manier om je water goed te kunnen drinken? Een waterfilter!”

Hoe kun je water uit Frankrijk wel drinkbaar maken?

Wil je geen gebruik maken van herbruikbare flessen? Dat kan. Dan is er nog de oplossing om je water te filteren. Met een goed waterfilter kun je alle schadelijke stoffen als chloor, zink en lood uit je water filteren. Maar ook alle andere bacteriën, ziektemakers en medicijnresten worden hierdoor uitgeschakeld. De meest makkelijke én duurzame manier om je water goed te kunnen drinken. 

Zoals je ziet kun je het water in Frankrijk prima drinken, maar houd er wel rekening mee op welke manier je dit doet. Staat er een bordje bij? Dan niet doen! En verder vooral heel erg genieten van de vakantie in Frankrijk natuurlijk én voldoende drinken bij het warme weer. Fijne vakantie!