Microplastics komen vooral in flessenwater voor, maar het wordt ook teruggevonden in kraanwater. Vanuit plastic afval in de natuur komen microplastics in het grondwater terecht.
Microplastics zijn, het zit in de naam, kleine stukjes plastic. Plastic wordt niet tot nauwelijks afgebroken in de natuur. In plaats daarvan valt het langzaam uiteen in steeds kleinere stukjes. Bij stukjes kleiner van 5 millimeter wordt er gesproken over microplastic. Er zijn veel verschillende soorten plastic en daarmee ook veel verschillende soorten microplastics. Er is dus niet een specifieke soort plastic die ten grondslag ligt aan de vervuiling.
Eigenlijk kun je niet aan microplastics ontkomen: ze zijn overal. Geschat wordt dat mensen jaarlijks 100.000 tot 120.000 stukjes microplastic inademen, eten, en drinken. Dat komt neer op zo’n vijf gram per week: je krijgt dus een bankpasje per week binnen aan microplastics. Voor kinderen is dit tussen de 74.000 en 81.000 stukjes. Met name flessenwater bevat veel microplastic: zo’n 94 tot 325 stukjes per liter. Dit komt omdat flessenwater nog extra besmet wordt met stukjes plastic van de fles zelf of van de dop.
Grote bronnen van vervuiling met microplastics zijn plastic voorwerpen als flesjes en tasjes. Je hebt vast wel eens gehoord van de ‘plasticsoep’: de grote hoeveelheid van plastic die door vervuiling in de oceanen en zeeën ronddrijft. Uiteindelijk komt dit ook in ons grondwater, en daarmee in het kraanwater, terecht. De meeste vervuiling komt uit Azië, en dan met name China. Door de stroming komt dit uiteindelijk ook bij ons in Nederland terecht.
Andere aanzienlijke bronnen van microplasticvervuiling zijn cosmetica, tandpasta en huidproducten als scrubs. Via doucheputjes, afvoerputjes en wasmachines komen deze microplastics in het riool terecht, waarna ze na zuivering van de rioolwaterinstallatie in het grondwater gaan zitten.
Er wordt geschat dat zo’n 90% van onze inname van microplastics geschiedt via water. Een goede reden dus om na te gaan of je maatregelen wat betreft je drinkwater kan treffen om je inname te beperken. En dat kan! Door je water te filteren met ZeroWater haal je vrijwel alle microplastics uit het water.
De precieze gezondheidseffecten van inname van microplastics is nog niet helemaal bekend. Waar eerder aangenomen werd dat microplastics onschuldig zouden zijn, duiken er toch meer en meer onderzoeken op die het tegendeel bewijzen. Zo lijkt het erop dat menselijke immuuncellen sterven door microplastics. Ook lijken microplastics invloed te hebben op menselijk longweefsel. Ze richten schade aan en verhinderen de groei van nieuw weefsel. Meer onderzoek is nodig om beter het effect van microplastics in kaart te brengen.
Het lastige is dat de meest schadelijke microplastics waarschijnlijk ook de kleinste zijn. Deze kleinere, lichtere stukjes kunnen door de longbarrière en de darmwand het lichaam binnendringen, en zo door ons hele lichaam verspreid raken. In onderzoek zijn juist de grotere deeltjes makkelijker te vinden. De allerkleinste deeltjes zijn momenteel nog onmeetbaar; maar ze zijn er wel!
Ja, ZeroWater filtert 99,9% microplastics uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.