Op de camping, in een huisje of hotel, gewoon in Nederland. Genoeg keuze uit alle leuke plekken. Waar je als vakantieganger goed om moet letten is het drinkwater. Het drinkwater is over het algemeen schoon en van goede kwaliteit in Nederland. Het Nederlandse kraanwater behoort zelfs tot de beste ter wereld. Water uit flessen drinken is hier dan ook niet standaard, zoals dit in veel andere landen wel zo is. Helaas is er wel steeds vaker water dat deeltjes bevat die er niet in horen. Daarom is het belangrijk hier meer over te weten.
De goede kwaliteit van het drinkwater komt door de kwaliteitseisen de die Nederlandse overheid stelt aan kraanwater. Deze eisen zijn bedoeld om de kwaliteit van drinkwater in Nederland te beschermen. Vaak hebben drinkwaterbedrijven zelf nog strengere eisen om er zeker van te zijn dat ze binnen de wettelijke vereisten blijven. De controles zijn in Nederland vaak een stuk strenger dan in andere landen en voldoet daarom zowat altijd aan de kwaliteitsnormen.
Het drinkwater wordt voor 60% uit grondwater geproduceerd en voor 40% uit oppervlaktewater. Het grondwater wordt beïnvloed door menselijke activiteiten, zoals landbouw, riolering, industrie en oude bodemverontreinigingen en is daarom niet op orde, net zoals de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dit is afgelopen jaren verbeterd, maar er zijn nog steeds zorgen over bepaalde stoffen in ons drinkwater.
Vervuilende stoffen zoals medicijnresten en mest komen steeds dieper in het grondwater terecht. Ook bestrijdingsmiddelen, nitraat en bodemverontreinigingen vormen een gevaar. Daarnaast loopt het oppervlaktewater gevaar. Zo kampen rivieren met microplastic wat grotendeels komt door zwerfafval, nanomaterialen en industriële stoffen. Hierdoor moeten drinkwaterbedrijven steeds duurdere en ingewikkeldere zuiveringstechnieken toepassen. Dit kan ervoor zorgen dat de waterkwaliteit minder wordt.
Voor je gezondheid is het belangrijk om te weten of je drinkwater van goede kwaliteit is. Om daar inzicht in te krijgen kun je TDS-meting doen. Dit kan op vakantie, maar ook thuis, zo weet je het altijd zeker of je water de juiste waarde heeft. TDS staat voor het totaal aantal opgeloste vaste stoffen in het drinkwater. Hoe hoger de TDS-waarde, hoe slechter de kwaliteit van je drinkwater. Verontreinigende stoffen in het drinkwater kunnen het risico op gezondheidsproblemen verhogen.
Daarnaast hydrateert een slechte kwaliteit drinkwater de cellen in je lichaam minder goed, waardoor je veel meer water nodig hebt om de cellen optimaal te hydrateren. ZeroWater filtert alle opgeloste vaste stoffen uit het drinkwater. Bij een TDS-meting van water afkomstig uit een ZeroWater waterfilterkan, is het aantal opgeloste vaste stoffen 0. We spreken dan ook van optimaal gezuiverd water.
Drinkwater dat zo zuiver mogelijk is en vrij van eventuele schadelijke stoffen. Dat doe je door het kraanwater te filteren met ZeroWater. Zo drink je kraanwater op z’n zuiverste!