Drinkwater op vakantie in Spanje

Veel mensen die naar Spanje op vakantie gaan vragen zich af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater. In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is. Dit is een probleem en daarom maken veel Spanjaarden en ook vakantiegangers gebruik van water uit flessen, een ‘big business’ in Spanje. 

Drinkwater in Spanje

Volgens gegevens van het Ministerie van Gezondheid is dus in 99,3% van heel Spanje kraantjeswater ook drinkwater. Waar dit niet het geval is moet dit met borden en informatie duidelijke aangegeven worden. Het kraanwater komt voor 1% uit de zee, 30% uit de grond en 69% uit rivieren en stuwmeren. Waar het water vandaan komt heeft grote verschillen in de smaak van het water. 

Chloorsmaak aan water

Zo bevat water uit grond meer sulfaat en carbonaat en dat heeft effect op wat je proeft. Chloor wordt altijd toegevoegd aan het water om bacteriën te doden, het maakt niet uit waar het water vandaan komt. Het is vaak de geur en de smaak die ervoor zorgen dat mensen er toch voor kiezen om flessenwater te kopen. Voorderest is er namelijk vaak niks mis mee.

Drinkwater per regio in Spanje

De waterkwaliteit verschilt erg per regio in Spanje. Met name in smaak en de veiligheid is over het algemeen op orde. Ga je op vakantie rond Madrid dan is de smaak van kraanwater volgens velen beter. Maar de smaak aan de kustgebieden waar vele campings liggen is slecht, voor Nederlanders. Er zit veel kalk en chloor in het water. Dit geeft een nare smaak, daarom kun je gebruik maken van flessenwater. Gebruik deze ook voor het maken van koffie en als het zelfs zo erg is ook met tandenpoetsen. 

Zo krijg je zuiver water

Veel toeristen worden door het voedsel of water dat ze binnenkrijgen ziek op vakantie. Wanneer het komt door het drinkwater, zijn het de bacteriën of virussen die het bevat. Zoek van te voren goed op of je op de bestemming wel of geen water uit de kraan kunt drinken. Ga je ergens naartoe waar het niet kan of je vind het te duur om flessen water aan te schaffen of je wil zekerheid hebben bij het drinken van water. Ga dan voor een waterfilter, de beste uitkomst om geen zorgen meer te hebben over het drinkwater. 

Wij bieden handige filters en kannen aan die gemakkelijk mee gaan op vakantie. Zo ben je helemaal zeker van het water dat je inneemt. Meer weten over onze producten? Neem dan een kijkje in onze shop.