Het effect van loden waterleidingen op je drinkwater

Gepubliceerd op 20 mei 2021 Bijgewerkt op 28/07/2022

Is je huis voor 1960 gebouwd? Dan is er een kans dat je nog loden leidingen hebt. Lood is een zwaar metaal dat voor milieuproblemen kan zorgen, maar ook voor gezondheidsproblemen bij ons. Hoe je dit kunt voorkomen, vertellen we je graag.

Wie zijn verantwoordelijk voor deze leidingen?

In principe zijn de waterleidingbedrijven in Nederland verantwoordelijk voor de vervanging van deze leidingen, maar wel tot aan de voordeur. Het is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaren om deze in de woning te vervangen.

Hoe herken je loden leidingen?

Tot 1945 was lood gebruikelijk, tot 1960 werd het al iets minder gewoon. Is je huis na 1960 gemaakt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Loden waterleidingen hebben een grijze kleur en wat onregelmatiger van vorm. Wanneer je er op tikt, krijg je een dof geluid. Twijfel je of je loden leidingen hebt? Vraag het dan na bij je waterbedrijf om het zeker te weten.

Het effect van loden leidingen op onze gezondheid

In deze leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en zo in ons drinkwater terecht komen. Vanwege onze gezondheid zijn er regels opgesteld om de concentratie lood in ons water zoveel mogelijk te verlagen: 10 microgram per liter. Voor ouderen en volwassen kan lood een risico zijn en op lange termijn hart- of vaatziektes veroorzaken. Maar zeker voor kinderen kan de schade ernstig zijn. Omdat baby’s en kinderen in verhouding tot hun lichaamsgewicht veel drinken, krijgen ze ook meer lood binnen. Probeer daarom altijd om de kinderen te voeden met ofwel gefilterd water of water uit pak.

Hoe maak je je water loodvrij?

Als je water wordt aangevoerd met een loden leiding, dan is het vrijwel onmogelijk om deze compleet loodvrij uit je kraan te laten komen. Ook door het koken van water zal het lood niet verdwijnen. Sterker nog, het aanwezige lood blijft achter in minder water en de concentratie wordt alleen maar groter. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om jou of je kinderen te voeden met water uit pak, maar we snappen dat dit geen plan is voor de lange termijn. Daarom raden wij het gebruik van een waterfilter aan. Met een waterfilter kun je vrijwel alle laatste beetjes lood verwijderen, waardoor alle gezondheidsrisico’s worden verkleind.

Check dus bij je waterbedrijf om te kijken of jij nog loden leidingen hebt. Met een waterfilter kun je deze laatste deeltjes verwijderen, om gezondheidsrisico’s te verkleinen. Voor volwassenen en kinderen is een waterfilter in dit geval zeer voordelig.