Loodvrij opgroeien in Nederland

Gepubliceerd op 19 mei 2021 Bijgewerkt op 05/09/2021

In veel woningen gebouwd voor 1960 zijn anno 2021 nog altijd loden leidingen aanwezig. Met als resultaat dat er lood terecht komt in kraanwater, wat heel erg ongezond is. Het heeft negatieve effecten op de nieren, de bloeddruk en zelf de intelligentie van jonge kinderen. Daardoor groeien tienduizenden kinderen op in omstandigheden die je niemand toewenst. Daar moeten we per direct samen wat aan doen.

Hoe herken je loden waterleidingen?

Een loden waterleiding is gemakkelijk te herkennen. In verreweg de meeste gevallen vind je loden leidingen rond de plek van de watermeter. Veelal zijn ze grijs van kleur. Tik je erop met bestek en hoor je een dof geluid, dan is de kans reëel dat er sprake is van een loden leiding.

In de komende tien jaar zal het aantal woningen met loden leidingen langzaam afnemen. Enerzijds door het vervangen van leidingwerk, anderzijds doordat deze woningen gesloopt worden. Toch zullen er in Nederland komend decennium weer tienduizenden kinderen opgroeien met de negatieve effecten

Wat te doen met loden waterleidingen?

Eigenlijk moet je loden waterleidingen in je woning altijd vervangen, zegt Eric van der Blom van brancheorganisatie Techniek Nederland. “Ook al is het voor jezelf of je gezin niet gevaarlijk, je kunt altijd zwangere vrouwen of jonge kinderen op bezoek krijgen. Loden leidingen zijn daarnaast vaak sowieso aan vervanging toe. Ze zitten er al meer dan 60 jaar en hebben door slijtage grotere kans op lekkages.”