Tips om water te besparen in huis

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 Bijgewerkt op 20/10/2022

Gemiddeld gebruiken we zo’n 120 liter water per dag in huis. Het overgrote deel spoelen we door de gootsteen. Letterlijk. En dat terwijl water een ontzettend kostbaar goed is, ook voor ons in Nederland. Tijd om eens te bekijken waar we op kunnen besparen.

Ons watergebruik in huis

Iedere dag gebruiken we een hele badkuip aan water per persoon. Een badkuip! Dat is natuurlijk heel veel. We hebben een lijstje opgezocht van waar we het meeste water aan verspillen:

  • De douche (36%)
  • Toilet (31%)
  • Wasmachine (12%)
  • Schoonmaak/tuin (9%)

Al dit water staat nog los van de waterconsumptie die we indirect gebruiken door het consumeren van vlees, zuivel en ander voedsel. Dit is een onderwerp waar we in een andere blog nog op terugkomen.

Water besparen op douchen

Het grootste deel van ons waterverbruik gaat op aan douchen. Dit doen we allemaal bijna dagelijks en hierbij gebruiken we maar liefst 80 liter. Dit is dus ook gelijk de grootste manier om water te besparen. Met hele kleine aanpassingen kun je makkelijk een groot verschil maken. Door bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop aan te schaffen, kun je per minuut al 4 liter water besparen. En natuurlijk is het altijd beter om kouder én korter te douchen dan je nu doet.

Water besparen bij het toilet

Oude toiletten gebruiken meer water dan nieuwe toiletten. Bovendien hebben de oudere toiletten lang niet altijd de keuze tussen ‘veel’ of ‘weinig’ water spoelen, een functie waar je ook al de helft van het water kunt besparen. Kies natuurlijk zovaak mogelijk voor de optie met het minste water. Wees ook voorzichtig met wat je door de wc heen spoelt. Wattenstaafjes, frituurvet, verfresten… Alles heeft een negatieve invloed op het riool, waardoor het lastiger wordt om schoon drinkwater te kunnen maken.

Water besparen bij de wasmachine

Ook bij wasmachines is het zo dat oude exemplaren meer water verbruiken dan nieuwe. Een nieuwe machine kan dus een hele goede investering zijn. Zorg er bij het wassen altijd voor dat je natuurlijke producten gebruikt, om het water en riool zo min mogelijk te belasten. En ga altijd voor een volle trommel. Wassen met een volle trommel zorgt én voor een schoner resultaat én bespaart een hele hoop energie.

Water besparen bij het schoonmaken

Uiteindelijk is met de hand (af)wassen altijd de beste optie. Je bespaart water en energie, waardoor het altijd een betere keuze is voor het milieu. Gebruik waar mogelijk natuurlijke schoonmaakproducten. Je spaart daardoor het milieu én je kunt het water daarna gebruiken in je tuin. 

Er zijn voldoende manieren om bewust met je water om te gaan. Ben je nog op zoek naar een manier om bewust met je drinkwater om te gaan? Probeer eens een waterfilter om de kwaliteit van je water behoorlijk te verhogen!