Water drinken en afvallen: hoe zit het echt?

Gepubliceerd op 2 juli 2021 Bijgewerkt op 04/03/2022

Wanneer je welk dieet dan ook gaat volgen, zullen ze allemaal één ding gemeen hebben. Je moet water drinken. Heel. Veel. Water. Maar waarom is dat? Helpt het om af te vallen? Wat voor effect heeft het op je stofwisseling? Dat en meer hebben wij voor je uitgezocht.

Minder calorieën

Het eerste en toch wel allergrootste voordeel van water is natuurlijk dat het geen calorieën bevat. Je kunt nog zo goed op je voeding letten als je wil, maar als je daar frisdrank bij blijft drinken heeft het geen enkele zin. Veel mensen maken de fout om hun calorieën alsnog te drinken in de vorm van fris- of vruchtendranken. Door deze drankjes om te wisselen met water, bespaar je heel gemakkelijk een hoop calorieën en kun je dus makkelijker afvallen. Je kunt ook kiezen voor thee of koffie (zonder suiker), dit telt ook als water.

Hydratatie

Daarbij is hydratatie ontzettend belangrijk voor ons lijf. Om alle lichaamsprocessen in goede werking te laten verlopen, moet je blijven hydrateren. Genoeg water zal er niet direct voor zorgen dat je sneller afvalt, maar te weinig water zal het proces in ieder geval wel vertragen. daarbij helpt het om afvalstoffen sneller af te voeren, waardoor er niks in de weg kan staan voor het verbrandingsproces.

Water vermindert eetlust

Wanneer je honger hebt kun je je honger iets stillen door water te drinken. Het is een manier om je hersenen voor heel even voor de gek te houden. Let op! Het is natuurlijk absoluut geen vervanger van eten, maar om je hongergevoel voor korte tijd te onderdrukken is water uitermate geschikt. Hiermee kun je op lange termijn gewicht verliezen.

Water om vet te verbranden

Zonder water kun je simpelweg geen vet verbranden. Het verbranden van vet is een proces wat hydrolyse heet. Hier heb je watermoleculen nodig om vetten om te kunnen zetten in energie. Het drinken van voldoende water is dus erg belangrijk voor het verbranden van vet uit eten en drinken én het vet wat al opgeslagen is.

Water als wondermiddel

Let wel op. Water is in geen geval het ultieme middel voor afvallen. Je zult alsnog op je eten moeten letten en het liefst er ook nog bij sporten. Toch kan genoeg water drinken het proces behoorlijk helpen. Zie het als een hulpmiddel, niet als een tovermiddel.

Hoeveel water moet je drinken?

Gemiddeld heeft een mens zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Sport je veel, dan is het verstandig om deze inname te verhogen. Wil je afvallen, dan is het ook aan te raden om naar de 2 of zelfs 3 liter te gaan. 

Tips om meer water te drinken

  • Zet overal waar je komt een flesje water neer. In je keuken, naast je bed, in je tas en op kantoor. Zou word je er continu aan herinnerd.
  • Drink op vaste momenten. Drink bijvoorbeeld bij iedere maaltijd een halve liter, dan kom je al een heel eind.
  • Gebruik een waterfilter en zet deze altijd in het zicht. Door gefilterd water te drinken zul je het meest pure water drinken, zonder schadelijke stoffen wat zorgt voor de allerbeste gezondheidsvoordelen. Door dit filter altijd in het zicht te plaatsen, zul je er aan herinnerd worden en ga je vanzelf meer drinken.
  • Voeg fruit toe aan je water. Meer vitaminen en mineralen, meer smaak en nog steeds weinig calorieën.