Zijn thuis filters echt nodig?

Gepubliceerd op 19 mei 2021 Bijgewerkt op 28/07/2022

In de basis is ons kraanwater in Nederland bijzonder schoon en gezond, maar wel na een uitgebreid filteringsproces. Toch ontspringen hier nog wat stoffen de dans en blijft er altijd wat achter in het water. Maar hoe schadelijk zijn deze en is een thuis filter echt nodig?

Waarom filteren we water?

Ons grondwater is natuurlijk niet direct drinkbaar vanaf de bron. Door luchtvervuiling en verzuring moet ons grondwater eerst gefilterd worden voordat het drinkbaar kan worden genoemd. Dit zuiveringsproces wordt echter steeds moeilijker door al onze chemische bestrijdingsmiddelen.

Chemische stoffen

Er zijn verschillende stoffen terug te vinden in het grondwater en daarmee ook ons drinkwater vervuild. Denk aan medicijnen of zelfs drugs. Maar ook olie, vetten, plastics, zuren, kwik en allerlei bacteriën zijn terug te vinden in ons drinkwater. Dit zijn allerlei stoffen die niet volledig gefilterd kunnen worden.
Daarbij is ons leidingnet ook niet volledig schoon. Er kunnen loszittende deeltjes van waterleidingen in ons water terecht komen.

Vervuilde grond van Nederland

De grond van Nederland is helaas bijzonder vervuild vergeleken met andere landen. De vervuiling van het grondwater neemt alleen maar toe door onze slechte luchtkwaliteit en andere chemische stoffen die bijvoorbeeld voor landbouw wordt gebruikt. Daarom is het aan te raden om thuis nog je water te filteren. Er komen steeds weer nieuwe chemische stoffen in terug, zoals medicijnen of chloor. Door thuis het water nogmaals te filteren haal je deze eruit.

Zoals je begrijpt is waterfilter dus altijd nog een goed idee. Wij hebben de luxe dat ons drinkwater in de basis al heel schoon is, maar het kan dus altijd nog schoner. Dus om daarom terug te komen op de vraag: ‘’Zijn thuis filters echt nodig?’’ Ja, die zijn echt nodig!