Alles over kalk in je water

Gepubliceerd op 20 mei 2021 Bijgewerkt op 03/11/2022

Dat kalk goed is voor onze botten weten we natuurlijk al langer. Maar hoe gezond is het om kalk in je kraanwater te hebben? Alles ins en outs over kalk in je drinkwater delen wij met je.

Dit is kalk

In de volksmond wordt kalk in drinkwater gewoon kalk genoemd, maar eigenlijk is dit geen juiste benaming. Het bestaat uit namelijk eigenlijk calciumwaterstofcarbonaat (calcium) en magnesiumzouten (magnesium). Deze mineralen komen mee uit het grond- of oppervlaktewater uit jouw regio. Calcium is onder meer goed voor je botten, gebit en spieren en wordt normaal uit voeding gehaald zoals melk en kaas. Wanneer je 2 liter kraanwater drinkt, krijg je zo’n 60 miligram calcium binnen. 

Zo werkt hardheid in water

De hoeveelheid kalk in ons water wordt aangegeven in hardheid, ofwel dH. 17.8 gram aan kalkdeeltjes op elke 1.000 liter water vormt 1 dH. Dit zegt op zich nog niet heel veel. Wat wel veel zegt is dat kalk zich begint af te zetten vanaf 2.7 dH, wat we terug kunnen zien als een witte harde aanslag die vaak te vinden is in waterkokers op pannen. 

Het gevolg van hard water

Alles boven de 3 dH zien we als hard water, waarbij alles boven de 8 zeer hoog is. Onder de 3 is sprake van zacht water. Heel hard water verstopt leidingen en kan een negatief effect hebben op apparaten zoals een wasmachine. Daarom moeten machines met regelmaat ontkalkt worden. Water boven de 18 dH komt eigenlijk niet voor in Nederland, maar toch is ons water soms hard genoeg om voor vervelende aanslag te zorgen.

De invloed van kalk op onze gezondheid

Er zijn gelukkig geen nadelige gevolgen voor kalk in ons water. Sterker nog, een beetje calcium is juist goed voor je. Wanneer je doucht of in bad bent geweest met hard water, kan je wat irritatie of jeuk krijgen, maar meer dan dat kan er niet gebeuren. 

Een beetje kalk in je water is dus absoluut niet erg. Voor ons lichaam kan het absoluut geen kwaad, voor sommige apparaten dan weer wel. Wel kunnen er andere schadelijke deeltjes achterblijven in ons water. Gelukkig kun je de meeste er gewoon uitfilteren met een waterfilter van ZeroWater.