Creëren producenten van thuis waterfilters onterecht angst?

Gepubliceerd op 20 mei 2021 Bijgewerkt op 28/07/2022

Drie jaar geleden had nog niemand van waterfilters gehoord. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vraag rijst of waterfilters daadwerkelijk van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jou als consument, of dat het gewoon een marketingtruc is van een paar slimme jongens. Daarom zijn wij in de wereld van waterfilters gedoken. Hoe werken ze, welke waterfilters zijn er en de hoofdvraag: welke waterfilters werken echt?

Hoe werkt een waterfilter?

Een waterfilter voor thuis heeft een ingang en een uitgang, waartussen het water zich beweegt. Een filter bestaat uit vijf verschillende lagen die er samen voor zorgen dat alle juiste mineralen blijven zitten en de schadelijke stoffen eruit worden gefilterd. Dit gebeurt in 5 verschillende stappen.

  1. Het water gaat door de grove zeef, waardoor de grootste stoffen eruit worden gehaald. 
  2. Het water komt op de verdeler terecht. Die zorgt ervoor dat al het water geleidelijk wordt verdeeld voor de volgende filters.
  3. Hierna komt het water op de koolstof- en oxidatiereductielegering, die wordt direct geactiveerd.
  4. Vervolgens komt het water op de ionenwisselaar, die de juiste geladen deeltjes eruit filtert en de juiste laat zitten.
  5. Als laatste stroomt het water door de laatste zeef die de laatste restdeeltjes eruit haalt.

Welke waterfilters zijn er?

Er zijn verschillende manieren om je water te filteren. Wat je nodig hebt, hangt af van het doel waarvoor je het water gaat gebruiken. Een grote commerciële ruimte heeft ander water nodig dan een huis. Er zijn tien verschillende soorten waterfiltratie systemen, allemaal gebaseerd op de verschillende behoeften in de markt. We leggen de meest voorkomende paar in het kort uit.

1. Sedimentfiltratie

 Deze manier van filteren verwijdert bezinksel, maar geen chemicalien. Wordt vaak gebruikt in kantoren en huizen omdat het geen invloed heeft op de smaak of geur.

2. Omgekeerde osmose

Bij deze vorm van filteren worden watermoleculen via een semipermeabel membraan opgelegd aan een minder geconcentreerde opgeloste stof dan waaruit het afkomstig is. Deze techniek biedt een van de sterkste manieren om schoon water te garanderen.

3. Destillatie

Dit systeem is geschikt voor industrieel gebruik. Destillatie zorgt ervoor dat het water wordt verwarmd tot een kookpunt met behulp van elektrische energie, zodat de stoom er voor zorgt dat het water tot zijn meest pure vorm komt. Het probleem is alleen dat dit veel tijd kost en daarmee erg inefficiënt is voor huishoudens.

4. Ionenuitwisseling

Bij ionenuitwisseling worden de positief geladen deeltjes en de negatief geladen deeltjes in beweging gezet. Hierdoor kun al deze delen eruit worden gefilterd, en wordt het hele water geïoniseerd. 

5. Ultraviolette desinfectie 

Het is bekend dat ultraviolet licht ongeveer 99% van alle ziektekiemen in het water kan doden.

Hebben wij wel een waterfilter nodig?

In Nederland hebben wij de luxe dat we te allen tijde schoon drinkwater uit de kraan hebben. Toch gaat dat niet allemaal vanzelf. Ons grondwater is erg vervuild en moet dus flink gefilterd worden voordat het drinkbaar is. Er komen steeds meer stofjes in het grondwater van bijvoorbeeld medicijnen of landbouwstoffen. Het zuiveringsproces haalt zeker het meeste weg, maar niet alles. Met een waterfilter voor thuis kun je het water nogmaals filteren, waardoor de laatste chemische stoffen eruit worden gehaald. 

Werken waterfilters echt?

Om terug te komen op de hoofdvraag: ja, waterfilters werken echt. Echter, het is zo dat in de huidige markt er een hele hoop waterfilters juist niet doen wat zij beloven. En dat is zonde. Bij ZeroWater doen wij echt wat wij beloven. Met de nieuwste technologieën en de allerbeste filters zorgen wij ervoor dat ons drinkwater de zuiverste vorm kan bereiken. In al het geweld van alle waterfilters op de markt, blijven wij net als ons water: puur en eerlijk.