Bij de meeste woningen in Nederland voldoet het loodgehalte in het drinkwater aan de norm, maar vaak in oude woningen met loden leidingen is er een hogere blootstelling aan lood via ons kraanwater. Maar wat zijn de effecten van lood in je drinkwater? Kan het kwaad?
Voor 1960 werden er veel loden waterleidingen gebruikt. Hierdoor kwam het water in contact met de leidingwand en nam het daardoor steeds kleine beetjes lood op. Veel later werd pas ontdekt dat het erg schadelijk is voor de gezondheid en voor het milieu. Vandaar dat oude huizen voor 1960 vaak nog deze leidingen hebben, maar dat huizen die sinds die tijd zijn gebouwd eigenlijk niet meer. < Meer over deze waterleidingen lees je hier. >
Lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan zelfs zeer schadelijke gevolgen hebben die voornamelijk in de hersenen te zien zijn. Zeker bij baby’s en jonge kinderen is lood gevaarlijk. Deze groep is veel gevoeliger dan volwassen, omdat hun lichaamsgewicht laag is en hun darmen daardoor in verhouding veel sneller veel meer lood binnenkrijgen. Daarnaast zijn de hersenen nog sterk in ontwikkeling en zorgt lood dus voor negatieve gevolgen op het zenuwstelsel.
Bij volwassen kan een hoge blootstelling aan lood de kans op hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen vergroten. Het is wel zo dat het bij kleine innames niet veel kwaad kan, dat het vooral om grote hoeveelheden gaat. Maar als dat het geval is, dan kan de kans op deze ziektes zeer verhogen.
Houd er rekening mee dat water koken geen lood laat verdwijnen: de concentratie lood stijgt zelfs licht doordat een deel van het water verdampt. Heb je loden leidingen in huis? Laat deze dan zo snel mogelijk vervangen. Natuurlijk kun je voor extra veiligheid ook nog je water zuiveren met een waterfilter van ZeroWater.
Ja, ZeroWater filtert 99% lood uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroom apparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwater standaarden.