Dit is bruin water en dit doe je eraan

Gepubliceerd op 5 augustus 2021 Bijgewerkt op 28/07/2022

Het kan voorkomen dat het water uit je kraan ineens bruin is. Even schrikken natuurlijk, want hoe komt het? Is het gevaarlijk? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen?

Hoe komt bruin water?

Bruin water uit de kraan ziet er niet zo fris uit, maar het is gelukkig niet schadelijk voor onze gezondheid. Wanneer het water bruin of troebel is, is dit vaak het gevolg van werkzaamheden aan het leidingnet. Niks om je zorgen om te maken dus. Vaak is het ook maar van korte duur.

Wat is bruin water precies?

In drinkwater komen soms kleine ijzerdeeltjes voor. Bij lage stroomsnelheden blijven deze in de leiding liggen en hopen deze op. Dat gebeurt er dus wanneer er werkzaamheden aan het net zijn. Wanneer de stroomsnelheid dan weer op gang komt, komen deze deeltjes weer omhoog. Deze zijn vervolgens zichtbaar in het drinkwater en geeft de bruine of troebele kleur. Dit is maar tijdelijk.

Bruin water in de wasmachine

Komt er bruin water uit de wasmachine? Ook dan is er nog niks ergs aan de hand. Zolang je je was nog even nat houdt en gewoon opnieuw in de machine doet wanneer het water weer schoon is, kan het geen schade achterlaten aan je was.

Wat kun je doen bij bruin kraanwater?

Meestal is bruin water maar van korte duur en tijdelijk. Er is op dat moment nog even niks aan te doen. Wanneer de werkzaamheden voorbij zijn, is het belangrijk om je kraan even 1 tot 2 minuten door te laten stromen. Hierna zou het bruine of troebele kraanwater weer weg moeten zijn.

Wist je dat je de ijzerdeeltjes (die eigenlijk altijd in ons water zitten) zelf eruit kunt filteren? Met een waterfilter van ZeroWater zorg je ervoor dat deze uit je drinkwater worden gehaald. Zo kun je altijd genieten van puur en zuiver water. Tenzij er werkzaamheden zijn, natuurlijk. Dan heel eventjes niet!

Geniet van je water!