Hoe weet je dat drinkwater schoon is?

Gepubliceerd op 15 november 2020 Bijgewerkt op 20/07/2023

Drinkwater uit de kraan is voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend. In vergelijking met andere landen heeft Nederland schoon drinkwater. Toch lezen we steeds vaker dat er allerlei verontreiniging in ons drinkwater zit. Van medicijnresten, tot aan pesticiden en lood. Maar hoe weet je nu of jouw drinkwater schoon is?

Nederlands kraanwater voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Het is dan ook veilig om water uit de kraan te drinken. Maar of het drinkwater ook schoon is, dat is een tweede.

Kraanwater zuiver of niet?

Water legt een lange weg af voordat het gezuiverd bij ons uit de kraan komt. Tweederde van het kraanwater in Nederland komt uit de grond (grondwater), de rest wordt gewonnen vanuit rivieren en duinen (oppervlaktewater). Waterzuiveringsbedrijven zorgen ervoor dat het water gezuiverd wordt en veilig bij jou thuis uit de kraan stroomt. Het grondwater en oppervlaktewater komt in contact met allerlei (chemische) stofjes. Na het zuiveren blijven nog altijd kleine deeltjes van deze stoffen in het water achter. Ook onze waterleidingen kunnen voor verontreiniging zorgen. Sommige leidingen zijn van lood gemaakt (bij bouw voor 1960). Deze geven schadelijke looddeeltjes af, welke onze gezondheid kunnen aantasten.

TDS-meting

Ben je benieuwd hoeveel opgeloste vaste stoffen er in jouw kraanwater zitten? Doe dan een TDS-meting. TDS staat voor Total Dissolved Solids, oftewel het totaal aan opgeloste vaste stoffen in het water. Met een TDS-meter meet je deze waarde, dit kunnen zowel verontreinigingen zijn als onschuldige stoffen als kalk en zouten. Bij elk huishouden is het TDS-gehalte in het kraanwater verschillend. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld waar het water gewonnen is en wat voor waterleidingen je in je huis hebt liggen. Welke stoffen je terug kunt vinden in het water zijn bijvoorbeeld lood, chloor, asbest, fluoride en glyfosaat.

Gegarandeerd schoon drinkwater

Het is belangrijk om de achtergebleven verontreiniging uit je water te filteren, zo weet je zeker dat je drinkwater schoon is. ZeroWater helpt je daarbij. Het 5-trapsfilter zuivert alle opgeloste stoffen uit het water. Het filter bestaat uit:

  1. Een grof basisfilter om fijne deeltjes en bezinksel uit het water te filteren.
  2. Een foamverdeler om het water gelijkmatig over het filter te verdelen voor efficiënter gebruik en optimaal filtervermogen.
  3. Een actief koolstof en oxidatie reductielegering welke diverse verontreinigingen uit het water filtert, in het bijzonder organische stoffen. Daarnaast vermindert het chloor en andere zware metalen en zorgt het ervoor dat er geen schimmel ontstaat.
  4. Een negatieve en positieve ionen uitwisselaar die vreemde ionen uit de watermoleculen filtert en in zuivere staat teruggeeft.
  5. Een ultrafijne zeef en non-woven membraanlagen welke ultrafijne deeltjes uit het water verwijdert.

De TDS-meting geeft bij het gebruik van de ZeroWater 5-trapsfilter een TDS van ‘000’ aan. Wel dien je na een tijdje de filter te vervangen voor optimaal gebruik. Dit merk je vanzelf als de TDS-waarde op ‘006’ staat bij de TDS-meting. Het is dan ook afhankelijk van hoeveel vervuiling in het water zit hoe lang je met één ZeroWater filter kunt filteren. Meet dus regelmatig de TDS-waarde van je water om altijd voorzien te zijn van schoon drinkwater.