Verschillende waterfilter tests

Gepubliceerd op 15 november 2020 Bijgewerkt op 20/07/2023

Kraanwater is de goedkoopste manier om water te drinken. Het kraanwater in Nederland voldoet aan de norm voor veiligheidseisen. De kwaliteit is afhankelijk van waar het water in Nederland gewonnen wordt, er kunnen in het drinkwater namelijk nog kleine hoeveelheden verontreinigingsresten zitten. Wil je graag de kwaliteit van jouw drinkwater meten? Dan zijn er verschillende waterfiltertests.

Kwalitatief goed drinkwater staat gelijk aan gezond drinkwater. Je wilt natuurlijk het liefst dat je water vrij is van ongezonde stoffen. Er zijn verschillende manieren om het water te testen.

TDS-meting

TDS staat voor Total Dissolved Solids, ook wel het totaal aantal opgeloste vaste stoffen in het water. Je kunt met een TDS-meter de waarde van de opgeloste vaste stoffen in het water meten. Je kunt op deze manier gemakkelijk thuis onderzoeken hoeveel verontreiniging in jouw kraanwater aanwezig is. Voorbeelden van stoffen die in het water kunnen zitten zijn chloor, medicijnresten, lood, asbest, fluoride en glyfosaat. Het resultaat uit de meting kan een hoge of lage TDS-waarde zijn. Gemiddeld komt uit het kraanwater een TDS-waarde tussen de 51 en 200 uit. Hoe lager de TDS-waarde, des te minder opgeloste vaste stoffen in het water zitten. Een lage TDS-waarde komt de geur en smaak van het drinkwater ten goede. ZeroWater krijgt de TDS op 0 voor echt zuiver water.

Hardheidsgraad

Een troebel laagje op versgezette thee of kalkaanslag in de douche, het zijn aanwijzingen dat je hard water hebt. Om de hardheid van het water te meten, kun je een teststrip gebruiken. Zo weet je precies hoeveel calcium en magnesium er in jouw drinkwater zit. Deze strip houd je enkele seconden in het water. Na een minuut ontstaat er een verkleuring in de vakjes. Elk kleurvakje staat voor een bepaalde waarde waaraan je kunt aflezen met welke hardheid dit overeenkomt. De hardheid van water wordt gemeten in Duitse Hardheid (°dH). Gemiddeld is de waterhardheid in Nederland 8 °dH. Bij waardes daaronder spreken we van zacht water.

pH-waarde test

Je kunt ook de zuurgraad van het drinkwater testen. De zuurgraad van water wordt uitgedrukt in een pH-waarde. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij een pH-waarde van 7 wordt beschouwd als neutraal water. De waardes onder 7 hebben een grotere concentratie van waterstofionen dan zuiver water en zijn zuur. En andersom, komt de waarde boven 7 uit dan zit er een lagere concentratie waterstofionen in het water en is het water basisch. Idealiter heeft ons lichaamsweefsel een pH-waarde van rond de 7,4, oftewel basisch. Toch komt het vaak voor dat ons lichaamsweefsel verzuurd is. Oorzaken als slechte voeding, milieuvervuiling stress en medicijngebruik liggen hieraan ten grondslag. Een zuur lichaam is meer vatbaar voor allerlei ziektes. Daarom is het vaak gezonder om water te drinken met bij voorkeur een pH-waarde boven 7,5, zodat de zuurgraad van ons lichaam verlaagd wordt met een meer basisch lichaam als resultaat.

Colorimetrie

Vanwege overmatige bemesting is het nitraatgehalte in grondwater de laatste jaren gestegen. Dit is van invloed op ons drinkwater. Op sommige plekken in Nederland is het nitraatgehalte zelfs al tot boven het richtniveau van 25 mg per liter gestegen. Nitraat is niet direct giftig voor de mens. Wel kan het omgezet worden in nitriet en nitrosoverbindingen. Bij baby’s kunnen te hoge nitrietgehaltes ademnood veroorzaken. Daarnaast bleken nitrosoverbindingen bij dierproeven kankerverwekkend te zijn. Door middel van een colorimetrie kun je het nitraatgehalte van water bepalen. Is het nitraatgehalte hoog? Gebruik dan ZeroWater om al het nitraat uit het drinkwater te zuiveren.

Bacterie kolonietelling

Voor veel bacteriën is water de ideale locatie om te groeien. Van nature bevat ons drinkwater veel bacteriën, oftewel micro-organismen. Je kunt ze alleen niet met het blote oog zien. Niet alle bacteriën zijn schadelijk voor onze gezondheid. Een veelvoorkomende bacterie in ons water is legionella, welke zich ontwikkelt in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celcius en vaak voorkomt in leidingen waarin water enige tijd heeft stilgestaan. Ben je benieuwd welke bacteriën in jouw drinkwater aanwezig zijn? Het aantal micro-organismen in het water kunnen worden aangetoond door een bacterie kolonietelling uit te voeren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in een laboratorium.