Barium in water komt voornamelijk van natuurlijke bronnen. Van daaruit komt barium ook voor in ons drinkwater.
Barium is een zilverwit aardalkalimetaal. Er zijn zeven stabiele en twintig radioactieve isotopen bekend. Barium is zeer reactief met andere elementen en komt daardoor in de natuur vrijwel alleen maar in gebonden vorm voor. De grootste bron is het mineraal bariet, dat bestaat uit bariumsulfaat. Barium staat in het periodiek systeem met symbool Ba en atoomnummer 56.
Barium komt in kleine hoeveelheden van nature voor in de bodem en in grondwater. Het zit in mineralen in rotsen waar het door erosie vrijkomt. Via rivieren en beken kan barium zich over grote afstanden verspreiden.
Menselijke activiteit is een andere bron van bariumbesmetting van het milieu. Barium wordt veel gebruikt in legeringen met nikkel voor het maken van de elektrodes van bougies. Daarnaast worden bariumverbindingen gebruikt in vuurwerk, rattengif, pigment in verf en bij de productie van rubber. Bij de verwerking van barium en bij de afvalverwerking kan barium in het milieu terechtkomen. Met name mensen die in de buurt wonen van stortplaatsen met gevaarlijk afval zouden via drinkwater barium binnen kunnen krijgen.
In de olie- en gasindustrie wordt barium gebruikt bij het maken van boormodder. Deze modder smeert de drilboor, waardoor het boren door rotsen makkelijker wordt. De modder kan de bodem in lekken.
Niet alle vormen van barium zijn oplosbaar in water, maar de vormen die dat wel zijn, zijn uiterst giftig. Helaas zijn daardoor ook precies de vormen die in drinkwater kunnen zitten. Bij het innemen van kleine hoeveelheden oplosbaar barium kun je last krijgen van de volgende symptomen:
Bij inname van zeer grote hoeveelheden kan verlamming en zelfs de dood optreden. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.
Er is geen wettelijke norm voor bariumgehalte gesteld in het Drinkwaterbesluit. Waterbedrijven zelf hanteren vaak een grens van 500 µg (microgram) per liter. Een hoog bariumgehalte in drinkwater is soms te herkennen aan de wat vissige geur. De enige manier om zeker te weten wat het bariumgehalte in je kraanwater is, is met een chemische test.
Ja, ZeroWater filtert 99,9% barium uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.