Verwijdert ZeroWater cyanide?

Gepubliceerd op 21 november 2020 Bijgewerkt op 20/05/2021

Vaak bevat het afvalwater van goudwinningsbedrijven veel cyanide. Ook worden veel chemische vormen van cyanide gebruikt in industriële toepassingen. Vanuit het afvalwater van deze bedrijven komt cyanide in ons grond- en oppervlaktewater terecht. Cyaniden worden meestal in zeer lage concentraties in drinkwaterbronnen aangetroffen.

Wat is cyanide?

Een cyanide is een chemische verbinding die het CN-ion bevat. Deze molecuulgroep, ook wel de cyanogroep genoemd, bestaat uit een koolstofatoom dat met een driedubbele binding aan een stikstofatoom vastzit. Cyaniden worden geproduceerd door bepaalde bacteriën, schimmels en algen. Ook bevatten bepaalde pitten en zaden, zoals die van abrikozen, appels en perziken, aanzienlijke hoeveelheden cyaniden.

Hoe komt cyanide in drinkwater terecht?

In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie cyanide in drinkwater maximaal 50 μg (microgram) per liter mag bedragen. In principe hoort er helemaal geen cyanide in het drinkwater voor te komen. Toch gebeurt het soms dat lage concentraties cyaniden ons kraanwater bereiken. Dit gebeurt vooral door industriële vervuiling en slechte afvalverwerking.

Cyaniden worden in fabrieken gebruikt bij het maken van nylon en bepaalde synthetische vezels en hars. Ook kan cyanide vrijkomen bij het verbranden van plastic. Veel ongediertebestrijdingsmiddelen, zoals rattengif, bevatten cyaniden. Bij overmatig of onvoorzichtig gebruik kan dit ons drinkwater besmetten.

Wat zijn de gevolgen van cyanide voor de gezondheid?

Een hoge dosis cyanide kan zorgen voor ademhalingsproblemen of een hartstilstand. Het op lange termijn binnenkrijgen van kleine hoeveelheden cyaniden kan leiden tot:

  • schildklierproblemen;
  • schade aan het zenuwstelsel;
  • gewichtsverlies;
  • neurologische problemen.

Cyanide is acuut giftig, maar gelukkig komt cyanidevergiftiging in Nederland slechts zelden voor. Voor wie extra voorzichtig wilt zijn of voor zwangere of zieke mensen en baby’s kan een ZeroWater waterfilter het risico op cyanide-inname nog verder verlagen.

Filtert ZeroWater cyanide uit het kraanwater?

Ja, ZeroWater filtert 99% cyanide uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.