Fluoride komt in hele kleine hoeveelheden in ons drinkwater voor. Van nature zit fluoride in de bodem van de aarde, waardoor het op deze manier het grondwater bereikt. Ook zit er fluoride in bijvoorbeeld tandpasta, dit komt na het tandenpoetsen via het afvoerputje in het rioolwater terecht. Via de rioolwaterzuiveringsinstallatie belandt fluoride op die manier in ons oppervlaktewater. Zowel grond- als oppervlakte water wordt gebruikt om drinkwater van te maken.
Fluoride is een negatief geladen ion, oftewel anion, van het element fluor. Elementair fluor behoort tot de groep der halogenen en reageert erg makkelijk met andere stoffen. Om die reden komt het niet vrij in de natuur voor, maar vormt het verbindingen met metalen in de vorm van fluoride. In natuurlijke vorm is fluoride te vinden in water, eieren, rood vlees en sommige fruitsoorten. Fluor staat in het periodiek systeem met symbool F en atoomnummer 9.
In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie fluoride in drinkwater maximaal 1,0 mg (milligram) per liter mag bedragen. Vanwege de tandversterkende eigenschappen, werd fluoride vroeger toegevoegd aan het Nederlandse kraanwater. Omdat deze toevoeging in verband werd gebracht met gezondheidsklachten als migraine, maag- en darmklachten en depressies is dat sinds 1976 verboden. In het buitenland wordt dit soms nog wel gedaan.
Fluoride komt van nature voor in de aardbodem en bereikt op die manier het grondwater. Ook chemische fluoride kan in ons water belanden, bijvoorbeeld via tandpasta. De tandpasta komt via het afvoerputje en de rioolwaterzuiveringsinstallatie terecht in het oppervlaktewater. Drinkwaterbedrijven gebruiken dit water weer om kraanwater te maken.
Een bepaalde hoeveelheid fluoride is goed voor het harder maken van de tanden en het tandglazuur. Daarom is enige mate van fluoride in water gezond. Een teveel aan fluoride leidt juist tot vlekken en strepen op de tanden. Bij overmatig fluoridegebruik kunnen nieren, botten, spieren en zenuwen worden aangetast. Het is daarom belangrijk om niet teveel fluoride binnen te krijgen. Dit geldt extra voor kinderen, omdat zij risico lopen op fluorosis wanneer de tanden blootgesteld worden aan te veel fluoride. Slik tandpasta niet door en gebruik voor kinderen een speciale kindertandpasta met een verminderd fluoridegehalte.
Voor nierdialysepatiënten gelden andere adviezen. Omdat zij meer dan 300 liter water per week binnenkrijgen, tegenover de 14 liter van een gemiddeld persoon, worden zij blootgesteld aan veel meer fluoride.
Maak je je zorgen over het fluoridegehalte in je water? Defluoreer dan het water door de ZeroWater waterfilter te gebruiken.
Ja, ZeroWater filtert 91% fluoride uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.