Bronwater is over het algemeen ijzerhoudend. IJzer geeft een slechte smaak aan het drinkwater. Daarnaast kan het technische problemen opleveren, zoals aanslag en roestvorming in de leidingen. Het water krijgt een roestkleur als het ijzer in contact komt met zuurstof. Door de zuurstoftoeover komt de oxidatie op gang en zet het ijzer zich om. Daarom is ijzer in het water goed te herkennen aan de roestkleur van water.
IJzer is een ruw, grijs element dat behoort tot de groep van overgangsmetalen. Het komt veel voor in de bodem: zo’n 5% van de aardkorst bestaat uit ijzer. Het is vooral te vinden als het mineraal hematiet. IJzer is magnetisch en is een redelijk goede geleider van elektriciteit. IJzer staat in het periodiek systeem met symbool Fe en atoomnummer 26.
Het wettelijk maximumgehalte aan ijzer in drinkwater is 0,2 milligram per liter. IJzer zit van nature al in grondwater. Op de bodem van de zee liggen zelfs enorme brokken ijzer. Door erosie kan ook ijzer uit rotsen in het water terechtkomen.
Ijzer is het meest gebruikte metaal ter wereld: zo’n 90% van het metaal dat geproduceerd wordt, is ijzer. Dat komt omdat de kosten voor het gebruik van ijzer in de industrie laag zijn en het materiaal ontzettend sterk is. Daarom wordt het ook veel gebruikt als onderdeel van staal. Kortom, ijzer zit in ontzettend veel producten. Denk aan auto’s, wasmachines, gebouwen en bruggen. Soms zijn er ook kleine deeltjes ijzer toegevoegd aan verf, medicijnen en pesticiden. Jaarlijks wordt er zo’n 300 miljoen ton ijzer gerecycled. De verwerking van ijzer en het afval dat daarbij komt kijken, draagt bij aan de vervuiling van ijzer in grondwater.
Als er veel ijzer in je drinkwater zit, kun je dat proeven. Je water heeft een metaalachtige smaak. Je zult vooral het verschil proeven als je zuiver water drinkt. Ook koffie en thee smaakt beter met zuiver water. Je herkent een hoog ijzergehalte in het water aan enigszins bruin of roodbruin water dat uit de kraan komt.
IJzer is een belangrijk bestanddeel van veel enzymen. Daarom hebben mensen een bepaalde hoeveelheid ijzer per dag nodig, ongeveer 15 milligram. Ook het eiwit hemoglobine, dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed, gebruikt ijzer. IJzer draagt bovendien bij aan een goede werking van ons immuunsysteem.
Heb je een ijzertekort? Dan kun je last krijgen van onder andere:
Een teveel aan ijzer treedt niet zo snel op. Langdurige hoge inname van ijzer kan leiden tot hemachromatose, een stofwisselingsziekte waarbij ijzer zich in de organen opstapelt. Te veel ijzer kan ook schadelijk zijn voor de lever en kan leiden tot misselijkheid, diarree en overgeven.
Over het algemeen is ijzer uit water filteren vooral een smaakoverweging. Een ijzertekort of -teveel komt niet zo vaak voor. Het is vooral de kenmerkende smaak die leidt tot de keuze voor zuiver water.
Ja, ZeroWater filtert 99,9% ijzer uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.