Verwijdert ZeroWater koper?

Gepubliceerd op 3 april 2020 Bijgewerkt op 20/05/2021

Onze waterleidingen zijn tegenwoordig van koper gemaakt, deze geven kleine koperdeeltjes af aan ons drinkwater. Hoe langer er contact is tussen de waterleiding en het water, des te hoger de concentraties metaalionen die in het water worden gemeten. Daarom is het goed het kraanwater, voordat je het gaat drinken, altijd eerst even te laten doorstromen. Koper in het drinkwater verhoogt de hoeveelheid vrije koper in je lichaam, welke een rol speelt bij de kans op Alzheimer en andere neurologische ziekten.

Wat is koper?

Koper is een roodkleurig metaal dat erg buigzaam is en dat warmte en elektriciteit zeer goed geleidt. Het wordt veelvuldig gebruikt in pure vorm of in legeringen voor bijvoorbeeld bedrading, leidingen, elektrische circuits en muntgeld. Koper wordt veel aangetroffen in mineralen in de aardkorst. Ook is in sommige delen van de wereld veel kopererts te vinden. Koper staat in het periodiek systeem met symbool Cu en atoomnummer 29.

Hoe komt koper in drinkwater terecht?

In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie koper in drinkwater maximaal 2,0 mg (milligram) per liter mag bedragen. In grond- en oppervlaktewater zijn slechts minieme natuurlijke concentraties koper te vinden. Koper komt vooral in ons drinkwater terecht door koperen leidingen en binneninstallaties. Het wordt daar onder andere gebruikt voor de antibacteriële eigenschappen.

Soms is koper in drinkwater te herkennen aan een metaalachtige smaak. Heeft jouw drinkwater een metaalachtige smaak? Filter dan het kraanwater met ZeroWater. Dit verbetert de smaak. Gebruik ook ZeroWater gefilterd water voor het maken van koffie en thee. Dit komt de smaak van deze warme dranken ten goede.

Wat zijn de gevolgen van koper voor de gezondheid?

Alhoewel koper als giftig word beschouwd, hebben mensen een bepaalde hoeveelheid koper nodig in hun lichaam. De geschatte dagelijkse koperbehoefte ligt tussen de 0,6 en 1,6 milligram per dag. De werkelijke inname valt voor de meeste mensen echter tussen de 0,5 en 3,3 milligram per dag. De grootste bronnen van koperinname zijn voedsel en water. Je neemt per dag tot wel 1 milligram in puur aan kraanwater. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper zijn onder andere noten, cacaoproducten, sojalecithine en vlees.

Een teveel aan koper kan leiden tot irritaties van de spijsverteringsorganen. De darm- en slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken, wat zorgt voor misselijkheid, braken en diarree. Bij kinderen is de koperstofwisseling minder goed ontwikkeld dan bij volwassenen. Hierdoor kan de koperconcentratie in de lever bij kinderen soms hoog oplopen. Mensen met de ziekte van Wilson kunnen koper niet goed verwerken. Voor hen is het daarom extra belangrijk om de koperinname te beperken. Ook verhoogt een te hoge inname aan koper de kans op Alzheimer en andere neurologische ziekten.

Filtert ZeroWater koper uit het kraanwater?

Ja, ZeroWater filtert 99,9% koper uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.