Drinkwater mag maar 1 microgram kwik per liter water bevatten. Kwik valt onder de zware metalen en wordt teruggevonden in ons drinkwater. Een te hoge inname van kwik kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Kwik, ook soms kwikzilver genoemd, is een zilverwit overgangsmetaal. Het is het enige metaal dat bij kamertemperatuur, zo’n 20 graden Celsius, vloeibaar is. Pas bij een temperatuur van -38,87 graden Celsius wordt het een vast metaal. Het is een goede geleider van elektriciteit maar kan warmte niet goed geleiden. Metaallegeringen met kwik worden ‘amalgaam’ genoemd. Kwik staat in het periodiek systeem met symbool Hg en atoomnummer 80.
In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie kwik in drinkwater maximaal 1,0 μg (microgram) per liter mag bedragen. Kwik kan op verschillende manieren in ons drinkwater terechtkomen. Bij verbranding van fossiele brandstoffen, bij mijnbouw en bij afvalverbranding kan kwik vrijkomen. Dit slaat neer en komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht.
Kwik heeft veel toepassingen, al wordt er vanwege de hoge toxiciteit steeds vaker gekozen voor andere alternatieven. Zo wordt in de meeste thermometers tegenwoordig geen kwik, maar alcohol gebruikt. Kwik zit ook in tl-buizen, spaarlampen en sommige batterijen en pesticiden. Door de hoge giftigheid van kwikdampen is kwik verboden voor de meeste huishoudelijke doeleinden, maar in de industrie wordt het nog volop gebruikt. Bij de verwerking van industrieel afval komt daarom nog wel eens kwik vrij, wat via het oppervlaktewater het kraanwater ongezond maakt.
Bepaalde soorten vis zijn een andere bron van kwik. Roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis en haai, krijgen via de voedselketen heel wat kwik binnen. Probeer het eten van vis met een hoog kwikgehalte te beperken en kies voor gezondere keuzes als zalm, haring en ansjovis.
Vroeger meenden ze in China dat kwik je onsterfelijk zou maken: dit is dan ook de reden dat de eerste keizer Qin Shi Huangdi overleed aan kwikvergiftiging. Ondertussen is de hoge schadelijkheid van kwik alom bekend. Bij herhaaldelijke blootstelling aan kwik kan dit gaan ophopen in het lichaam. Als deze kwik in het bloed oxideert, bindt dit zich aan eiwitten in de nieren, waar het flinke schade kan aanrichten. Kwik is ook gevaarlijk voor:
De Engelse uitdrukking ‘mad as a hatter’ komt ook voort uit kwikvergiftiging. Kwik werd vroeger gebruikt om bont los te maken van dieren, en met kwikdamp werd vilt gefabriceerd. Hoedenmakers werden zo aan aanzienlijke hoeveelheden kwik blootgesteld, met hersenbeschadigingen als gevolg.
Zwangere vrouwen moeten extra op hun kwikconsumptie letten. Voordat de oxidatie van kwik in het bloed volledig is, kan kwik de hersen- en placentabarrière passeren. Kwik kan zich dan opstapelen in de hersenen of foetus.
Kwik is, net als andere zware metalen, een irreversibele remmer. Dit betekent dat het de structuur van bepaalde aminozuren in eiwitten onherstelbaar beschadigd. Deze schade is permanent en kan niet hersteld worden.
Ja, ZeroWater filtert 91% kwik uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.