Verwijdert ZeroWater lood?

Gepubliceerd op 20 september 2020 Bijgewerkt op 08/11/2021

Lood komt in ons drinkwater terecht via loden waterleidingen. In verreweg de meeste Nederlandse woningen is het gehalte lood in het drinkwater rond de 1 microgram per liter. Het voldoet daarmee ruimschoots aan de norm. In woningen met loden leidingen is dat meestal hoger. Ook bij een nieuwe kraan of nieuwe leiding kan dat de eerste drie maanden zo zijn.

Wat is lood?

Lood is een donkergrijs metaal en scheikundig element. Het zware metaal is buigzaam en kneedbaar en is een slechte geleider van elektriciteit. Op erg hoge temperaturen is het juist een supergeleider. Het is erg bestendig tegen corrosie. Lood heeft het hoogste atoomnummer met stabiele isotopen; elementen met hogere atoomnummers zijn radioactief. Deze vervallen uiteindelijk naar lood; een deel van het lood is dus ontstaan via de uraniumreeks. Lood wordt veel gevonden in ertsen die ook koper, zilver en zink bevatten. Ook in veel mineralen kan het van nature gevonden worden in de aardkorst. Lood staat in het periodiek systeem met symbool Pb en atoomnummer 82.

Hoe komt lood in drinkwater terecht?

In het Drinkwaterbesluit is besloten dat de concentratie lood in drinkwater maximaal 10 μg (microgram) per liter mag bedragen. Lood werd veelvuldig gebruikt in waterleidingen; pas enkele tientallen jaren geleden werd duidelijk dat het erg schadelijk is voor de gezondheid. Oude huizen, met name huizen gebouwd voor 1960, hebben nog wel eens loden drinkwaterleidingen. In nieuwere huizen zijn de binnenleidingen niet meer van lood; echter is het wel mogelijk dat er kleine hoeveelheden lood in het drinkwater terechtkomen door lood in fittingen en soldeerverbindingen.

Het gebruik van lood is de afgelopen jaren beperkt vanwege de schade die het op het milieu heeft. Zo mag sinds 1999 benzine in de EU geen lood meer hebben en mag verf geen lood meer bevatten. Door de hoge mate van recyclebaarheid wordt lood in Nederland in de bouw weer toegestaan, ondanks de schadelijke gevolgen voor het milieu. Er zijn ook nog veel andere plekken waar lood gebruik wordt, bijvoorbeeld in soldeerverbindingen, als omhulsel voor radioactieve stoffen, in kogels, in raamkozijnen en in stralingswerende materialen.

Wat zijn de gevolgen van lood voor de gezondheid?

Lood heeft zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid. De nadelige invloeden zijn met name te zien in de hersenen:

  • depressies;
  • dementie;
  • verlaagde intelligentie;
  • gedragsveranderingen;
  • bij kinderen en zuigelingen: negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel.

Vooral kinderen, zuigelingen en ongeborenen zijn erg gevoelig voor lood. Het is daarom aan te raden dat kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven geen loodhoudend water drinken. Bij het aanmaken van flesvoeding met water mag ook geen lood bevattend water gebruikt worden.

Houd er rekening mee dat water koken geen lood laat verdwijnen: de concentratie lood stijgt zelfs licht doordat een deel van het water verdampt. Heb je loden leidingen in huis? Laat deze dan zo snel mogelijk vervangen. Natuurlijk kun je voor extra veiligheid je water zuiveren met een waterfilter van ZeroWater.

Filtert ZeroWater lood uit het kraanwater?

Ja, ZeroWater filtert 99% lood uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.