Verwijdert ZeroWater uranium?

Gepubliceerd op 3 november 2020 Bijgewerkt op 20/05/2021

De hoeveelheid uranium in drinkwater is relatief laag. Water met lage concentraties uranium is veilig om te drinken. Van nature komt uranium in zeer kleine hoeveelheden in het milieu voor. Het kan gevonden worden in rotsen, de aardbodem, de lucht en het water.

Wat is uranium?

Uranium, soms ook wel uraan genoemd, is een scheikundig element met een metallisch grijze kleur. Van de elementen die van nature op aarde voorkomen, is het het element met de zwaarste atoommassa. Uranium heeft een zeer hoge dichtheid, wat betekent dat het heel zwaar is. Het komt van nature in kleine hoeveelheden voor in rotsen, de lucht, de bodem en in het water. Uranium staat in het periodiek systeem met symbool U en atoomnummer 92.

Hoe komt uranium in drinkwater terecht?

Uranium komt van nature voor in het water en in de bodem. In Nederland zit zo’n 0,4 tot 8 milligram uranium per kilo droge aarde. Op de afbeelding zie je een stralingskaart van de Nederlandse bodem. Hierop kun je zien dat vooral in klei- en stroomgebieden de concentratie in de bodem hoog is.

Naast dat uranium van nature in het milieu voorkomt, zijn er ook verschillende bronnen van uraniumbesmetting. Uranium wordt onder andere gebruikt bij de productie van kernwapens en kernreactoren. Hierbij komt chemisch afval vrij. Ook bij de verbranding van kool wordt uranium uitgestoten. Mijnbouwactiviteiten kunnen ook voor vervuiling met uranium zorgen.

In de buurt van mijnen, afvalplaatsen voor chemisch afval en bedrijven in de fosfaatindustrie kan een hogere concentratie uranium gevonden worden.

Wat zijn de gevolgen van uranium op de gezondheid?

Uranium en verbindingen met uranium zijn erg giftig. Blootstelling aan een lage dosis uranium kan schade aan de lever en nieren veroorzaken. Met name de nieren zijn erg gevoelig voor uranium. Na inname van uranium komt dit in de bloedsomloop terecht. Bloed wordt door de nieren gefilterd en daar kan uranium de niercellen flink beschadigen. Bij een hoge inname van uranium treedt acuut nierfalen op. Bij een lagere dosis over een langere tijd kan het lang duren voordat er zichtbare symptomen optreden. Een van de enige aanwijzingen is dan de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en dode niercellen in de urine.

Op langere termijn kan uranium zich opeenhopen in het lichaam. Er kan dan genetische schade aangericht worden die uiteindelijk leidt tot kanker. Deze kankers veroorzaakt door uranium zijn amper tot niet te onderscheiden van kankers uit natuurlijke oorzaken. Het is dus moeilijk te zeggen of uranium de oorzaak van een kanker is.

Deze risico’s gelden alleen bij inname van uranium, bijvoorbeeld via voedsel of drinkwater. De alfastraling van uranium dringt niet door de huid. Een effectieve manier om schade aan je lichaam door uranium te voorkomen is dus het consumeren van veilig voedsel en drinkwater. Door je drinkwater te filteren met ZeroWater ben je verzekerd van uranium-vrij drinkwater.

Filter ZeroWater uranium uit het kraanwater?

Ja, ZeroWater filtert 99% uranium uit het kraanwater. Daarmee verwijdert het Premium 5-Traps Ionisatie Wisselaar Filtratiesysteem meer onzuiverheden dan de standaard 2-Traps filters. ZeroWater liet tijdens de test 150 liter gefilterd water (het dubbele van het voorgeschreven gebruik) testen door een onafhankelijk gecertificeerd extern laboratorium. De testresultaten zijn gebaseerd op het NSF / ANSI-testprotocol van doorstroomapparatuur voor verontreinigingen die zijn vermeld onder de nationale primaire drinkwaterstandaarden.