Waarom is lood in drinkwater riskant?

Gepubliceerd op 10 november 2020 Bijgewerkt op 12/01/2023

Lood in kraanwater heeft de afgelopen periode veel aandacht gekregen. Bij de meeste huishoudens voldoet het loodgehalte in het kraanwater aan de norm. Uit onderzoek is gebleken dat bij sommige huishoudens te veel lood in het drinkwater zit. En dat is schadelijk voor de gezondheid. Lood in het kraanwater vormt vooral een risico voor zwangere vrouwen en kinderen tot en met 7 jaar.

Looddeeltjes komen via de waterleiding in het drinkwater terecht. Vaak komt dit voor bij oude huizen met loden binnenleidingen.

De norm volgens WHO

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de norm voor lood in drinkwater 10 microgram lood per liter water. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd dit aan te passen naar 5 microgram per liter. Voor de meeste woningen in Nederland geldt dat er zo’n 1 microgram lood per liter in het kraanwater zit. Dat voldoet dus prima aan de norm. Helaas zijn er ook nog tal van woningen met loden leidingen in Nederland. Het gaat hierbij om woningen met een bouwjaar voor 1960. Het aantal looddeeltjes dat daarbij in kraanwater wordt gevonden is vele malen hoger. Na 1960 is het gebruik van lood in waterleidingen verboden.

Ook wanneer er een nieuwe kraan is geplaatst, of nieuwe leidingen zijn gelegd, bijvoorbeeld bij nieuwbouwwoningen of na een grote verbouwing, kunnen er hogere concentraties lood in het kraanwater voor komen. Dit zorgt ervoor dat het kraanwater ongezond is voor je lichaam. Wil je graag je kraanwater laten testen op lood? Schakel dan daarvoor een gecertificeerd onderzoeksbureau of laboratorium in.

Gezondheidsschade door lood in drinkwater

Lood in drinkwater is vooral schadelijk voor ongeboren kinderen en jonge kinderen tot een jaar of 7. Bij hen zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling, een hoge concentratie lood kan leiden tot een lagere intelligentie (tot 5 punten IQ verlies). Jonge kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen omdat zij in verhouding tot hun lichaamsgewicht veel water drinken. Daarnaast nemen de darmen van een kind makkelijker lood op dan de darmen van een volwassene. Ook tijdens de zwangerschap is het aan te raden geen kraanwater te drinken uit loden waterleidingen. Het lood dat je als moeder binnenkrijgt kun je via de placenta overdragen aan je kind. Als volwassenen worden blootgesteld aan hoge concentraties lood in het drinkwater kan dit leiden tot een hogere bloeddruk of een grotere kans op het ontwikkelen van nierziekten. Met als gevolg meer kans op hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen.

Water filteren voor gebruik

Het advies van de Gezondheidsraad is om loden waterleidingen in de woning zo snel mogelijk te laten vervangen. Tot die tijd wordt aangeraden om flessenwater te drinken. Een veel goedkopere, milieuvriendelijke en gezondere oplossing is het gebruik van de ZeroWater waterfilterkan. Deze filtert het lood volledig uit het drinkwater, zodat je op een veilige manier kraanwater kunt drinken. Daarnaast filtert het ook nog eens allerlei andere verontreinigende stofjes uit het water die zelfs na zuivering door waterzuiveringsbedrijven in het kraanwater achterblijven. Gebruik ZeroWater gefilterd water ook voor het bereiden van je thee, koffie, soepen en sauzen. En vergeet niet voedingsmiddelen die tijdens het koken veel water opnemen, zoals rijst, pasta en couscous. Het is beter om hier ook gefilterd water voor te gebruiken. Het koken van kraanwater zorgt er namelijk niet voor dat lood uit het water verdwijnt of afneemt.