Wat is zacht water precies?

Gepubliceerd op 15 november 2020 Bijgewerkt op 12/01/2023

De hoeveelheid calcium en magnesium in het water bepalen de hardheid van water. Beide mineralen komen van nature voor in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water terug te vinden zijn, des te harder het water. En andersom, minder mineralen in het water zorgen voor zacht water.

Calcium en magnesium komen vooral voor in steensoorten zoals kalk en krijt. Per woonplaats verschilt de hardheid van water. Dit heeft ermee te maken dat de grond en dus ook waar het water gewonnen wordt, overal anders is. En daardoor kan het water harder of zachter zijn.

Kalkaanslag voorkomen

Hard water kan kalkaanslag veroorzaken. Bij het verwarmen van hard water, ontstaat ‘ketelsteen’ in het apparaat waarmee je het water verwarmt. Dat is de kalk die je vaak ook terugziet in je koffiezetapparaat of waterkoker. Deze kalkafzetting zorgt ervoor dat er meer energie nodig is om het water op te warmen en kan ervoor zorgen dat de levensduur van het apparaat wordt verkort. Dat is slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. Bij zacht water gaat het om water dat geen kalk (meer) bevat. Hiermee voorkom je dus ook kalkaanslag op je apparaten en sanitair.

Voordelen van zacht water

Het gebruik van zacht water heeft een aantal voordelen, zoals:

  • Geen kalkaanslag meer op kranen en sanitair.
  • De waterleiding verkalkt niet, er is minder energie nodig om het water op te warmen.
  • Geen kalkaanslag op apparatuur, waardoor het langer meegaat.
  • Minder wasmiddel nodig om de was schoon te krijgen.
  • Huid en haar voelt zachter aan na het douchen.
  • Zacht water in huis bespaart geld.
  • De smaak van het water is lekkerder.
  • Thee en koffie worden veel lekkerder.

Hoe krijg je zacht water?

Uit ons kraanwater in Nederland komt standaard hard water. Bij het ene huishouden kan het water harder zijn dan bij het andere huishouden. Dit is afhankelijk van waar het water gewonnen wordt. Als je graag zacht water wilt drinken en gebruiken, kun je het water zuiveren met ZeroWater. ZeroWater is het enige filtersysteem dat de TDS-waarde op 0 krijgt. TDS staat voor Total Dissolved Solids, oftewel het totaal aantal opgeloste stoffen. Dit betekent dat ZeroWater onder andere calcium, magnesium, ijzer, sodium chloride en sulfiden uit het water filtert. Het resultaat is zacht water. Het is dus heel simpel om van hard water zacht water te maken. Zo gaan je apparaten langer mee en je hoeft bij het schoonmaken geen kalkaanslag meer te verwijderen.