Water met chloor: schadelijk of niet?

Gepubliceerd op 19 mei 2021 Bijgewerkt op 28/07/2022

Het is op veel plekken in de wereld de normaalste zaak: het water smaakt naar chloor. In Nederland is dat gelukkig niet het geval, maar toch is dit eerder een uitzondering op de regel. In andere landen wordt er nog wel eens chloor aan het water toegevoegd om bacteriën en virussen te doden. Toch wordt er nog wel eens chloor in ons eigen drinkwater gevonden. Waar komt dit van vandaan en hoe schadelijk is dit

Ziekteverwekkers blijven uit ons water

In Nederland wordt er gelukkig bijna nooit chloor toegevoegd aan het drinkwater, omdat onze leidingen een stuk beter zijn dan in andere landen. Allereerst worden alle virussen onschadelijk gemaakt bij de waterzuivering, door bijvoorbeeld UV-licht of ozon. Vervolgens komt het water in onze leidingen terecht. Onze waterleidingen vertonen bijna geen lekkages, wat ervoor zorgt dat schadelijke stoffen en ziekteverwekkers uit het water blijven. Hierom is het niet nodig om in ons drinkwater chloor toe te voegen.

Toch zijn er uitzonderingen

Onder normale omstandigheden wordt er dus geen chloor toegevoegd aan het drinkwater. Er zijn gelukkig goede alternatieven gevonden, zoals chloordioxide of ozon. Maar heel af en toe wordt er nog wel eens een dosis toegevoegd aan ons leidingwater. Dat kan dus het geval zijn wanneer er een lekkage in de waterleiding plaatsvindt, zoals hierboven beschreven.

Is chloor in ons drinkwater schadelijk?

Om terug te komen op de hoofdvraag: ja, er wordt nog steeds heel af en toe chloor aan ons drinkwater in Nederland toegevoegd. Maar nee, dit is niet schadelijk. De dosis die wij in ons drinkwater vinden is zo ontzettend klein, dat het niet schadelijk is. Wil je er toch zeker van zijn? Dan kun je deze dosis er uitfilteren met een waterfilter. Die zorgt ervoor dat alle laatste schadelijke stoffen, zoals chloor, uit het water wordt gehaald. Zo blijft je water altijd het puurst.