ZeroWater is begonnen in de Verenigde Staten. Daar is lang niet al het drinkwater drinkbaar, dus is er een grote behoefte aan goede waterfilters. Het doel van een dergelijk filter is het water zo zuiver mogelijk maken, maar waar slaat de naam Zero in ZeroWater eigenlijk op?
In ongefilterd water zitten veel onopgeloste stoffen, zogenoemde dissolved solids. Deze stoffen bestaan uit organische en anorganische deeltjes. Organische stoffen komen van alles wat leeft, zeg maar dieren en planten. Anorganische stoffen zijn deeltjes die je vindt in dingen die niet leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zand en steen. Hoe meer onopgeloste stoffen in water, hoe viezer en minder drinkbaar het water is. Het totale aantal onopgeloste stoffen noemen we ook wel TDS (total dissolved solids). Een TDS-meter meet hoeveel deeltjes per miljoen (ppm) onopgelost zijn.
Drinkwater in Nederland heeft een TDS-waarde van tussen de 100 en 250 en dat is in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Spa Blauw tikt de 30 aan en water dat is gefilterd door ZeroWater? Precies, daar zitten geen onopgeloste stoffen meer in. De TDS van water dat door een ZeroWater-filter is gegaan is nul en dus erg schoon.
Een specialist op het gebied van TDS-metingen is Richard Schukkink, CEO van de International Coffee & Tea Academy in Zeewolde. Hij deed een test voor ons met kraanwater, ZeroWater en water dat is gefilterd door een reverse osmose apparaat. Richard is een specialist op het gebied van thee en hij legt in de video mooi uit waarom het voor thee belangrijk is dat de TDS-waarde zo laag mogelijk is.