Hoe zet je een heerlijk kopje Earl Grey thee?

Gepubliceerd op 15 november 2020 Bijgewerkt op 12/01/2023

Het is belangrijk om je vochthuishouding op peil te houden. Soms wil je graag water afwisselen met iets anders. Dat kun je perfect doen met een kopje earl grey thee. En als je er geen suiker of melk aan toevoegt, is het ook nog eens een calorievrij drankje. Maar hoe zet je een perfect en heerlijk kopje Earl Grey thee?

Earl Grey is een zwarte thee, een blend van verschillende theesoorten. De karakteristieke smaak van Earl Grey is afkomstig van de citrusvrucht bergamot.

De lekkerste Earl Grey

Thee is een favoriet drankje onder Nederlanders. Per jaar drinken we gemiddeld zo’n 90 liter thee. Dat is behoorlijk wat. Dan wil je natuurlijk wel dat het goed smaakt. Wist je dat de smaak afhankelijk is van de temperatuur van het water en hoe lang je de thee in laat trekken? Voor het perfecte kopje Earl Grey thee laat je:

  • het water opwarmen tot 90 à 95˚C;
  • de thee 3 tot 4 minuten trekken.

Voor de kwaliteit van de thee is de temperatuur van het water van cruciaal belang. Welke smaakstoffen vrijkomen uit de theeblaadjes is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Bijvoorbeeld als het water te koud is, komen er te weinig smaakstoffen vrij. Maar als het water te heet is gekookt, krijgt thee een bittere smaak. Ook de tijd die nodig is om de thee in te trekken, de infusietijd, is van belang. Hoe langer de thee intrekt, des te meer smaakstoffen de theeblaadjes vrij geven en des te sterker de thee wordt. Laat thee nooit te lang trekken, zeker niet langer dan 5 minuten. Dan komen er namelijk looistoffen vrij, welke zorgen voor de bittere smaak.

Zet thee met zacht water

Bij het gebruik van kraanwater kan er soms een schuimlaagje op je thee drijven. Soms komt dit doordat de watertemperatuur te laag is. Er zitten dan nog veel opgeloste gassen, zoals zuurstof, in het water. Wanneer dit contact maakt met het theezakje reageren deze stoffen en ontstaat er een schuimlaagje. Ook kan het betekenen dat het water te veel kalk bevat. Dat heeft te maken met de hardheid van kraanwater. Het water dat in Nederland uit de kraan komt, is standaard hard water. Er zit namelijk calcium en magnesium in, mineralen die van nature in ons grondwater voorkomen. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, des te harder het water. Net zoals de opgeloste gassen voor schuim zorgen, kunnen de mineralen zorgen voor een olieachtig laagje op je thee. Dit kun je voorkomen door het water te filteren met ZeroWater. Het 5-trapsfilter van ZeroWater filtert calcium en magnesium volledig uit het water met als resultaat een helder kopje thee.

Omdat thee voor 99% uit water bestaat, is het niet gek dat de kwaliteit van het water je glas thee enorm beïnvloedt. En niet alleen het uiterlijk van je thee is afhankelijk van het water, ook de geur en smaak worden beïnvloed door kalk in het water. Zet dus voortaan een perfecte kop thee met kalkvrij zacht water met hulp van ZeroWater.