Waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee

Gepubliceerd op 14 december 2018 Bijgewerkt op 20/05/2021

Zuiverheid water bepaalt de smaak
Theesommeliers zijn eensgezind: “Zuiver water creëert de beste smaak. Door water te filteren worden kalk en andere mineralen en zouten aan het water onttrokken. Daardoor wordt het water zachter en komt de smaakstructuur van thee meer in balans en beter tot zijn recht. Hoe zuiverder het water, hoe lekkerder de thee”, volgens Erkens en Muylle.

Thee is een gezond alternatief
“Thee is een gezond alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank, waar veel suiker in zit. Het is door het voedingscentrum opgenomen in de schijf van 5. Maar hoeveel thee zit er eigenlijk echt in een kop thee? Een kop thee bestaat voor 99% uit water. De kwaliteit van water en bijbehorende zuurgraad (pH waarde) bepalen daarmee voor een groot gedeelte de smaak.” Zuiverheid van water wordt beoordeeld op basis van TDS-waarde Een waterfilter bepaalt de zuiverheid van het water. Alleen het ZeroWater zuivert het water tot 0 TDS. TDS is de afkorting van Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een optelsom van alle vaste stoffen die in het water zijn opgelost. TDS wordt gemeten in parts per million (ppm). Drinkwater heeft in Nederland vaak waarden van 200 tot wel 400 ppm.

City Resort Hotels gebruiken als eerste gefilterd water voor nieuwe theeproducten
De hotelketen biedt sinds kort een geheel nieuw assortiment theeproducten aan zoals de ‘Chai tea latte’ en frisse theecocktails. Hierbij wordt o.a. gewerkt met gefilterd water. “Het onderscheidend vermogen zit niet alleen meer in prijs, kwaliteit en service. Thee is een lifestyle product. Smaak maakt onderdeel uit van de beleving die wij onze gasten willen bieden”, aldus Marc Smeets van City Resort Hotels.

Bekijk deze video, waarbij twee theesommeliers de test doen:


Theesommeliers Mariëlla Erkens (NL Kampioen Theesommelier 2013) en Jozefien Muylle (NL Kampioen Theesommelier 2017) weten alles van thee en de ultieme smaakbeleving. Meer informatie vind je op hun website:

beyourtea.be
(Jozefien)

theesommelier.me
(Mariëlla)